Wina mołdawskie

Niegdyś ulubiony trunek rosyjskich carów i europejskich królów, obecnie wina mołdawskie przeżywają swój renesans. Wysokiej jakości wina w bardzo korzystnych cenach czerpią z bogatej historii i tradycji. Przekonaj się, dlaczego są uważane za żywą legendę.

Na czym polega wyjątkowość wina mołdawskiego?

Według legendy winorośl została Mołdawianom ofiarowana przez Boga w ramach rekompensaty za niewielką ziemię, jaka przypadła im w udziale. W zamian Mołdawianie obiecali, że zadbają o tę żyzną ziemię i będą ciężko pracować, by dawała urodzajne plony. I rzeczywiście, wykorzystując tradycyjne metody upraw Mołdawianie produkują nagradzane wina, które często gościły na stołach carów i królów. W wielu winnicach do dzisiaj winogrona zbiera się ręcznie.   

Wino jest dla Mołdawian filozofią życia, której celem jest wspólnota i gościnność. Tradycyjne domostwa budowano zawsze z pokojem gościnnym, a przybyłych według zwyczaju karmi się i poi, oczywiście miejscowym winem. 

Czerwone wino mołdawskie – od jakiego zacząć?

7 COLINE Feteasca Negra & Cabernet Sauvignion to szlachetny kupaż ręcznie zbieranych winogron. Bogaty bukiet zawiera nuty cynamonu, zielonego jabłka i dojrzałej brzoskwini. To wytrawne wino świetnie komponuje się z białym mięsem i daniami z makaronem. 

Białe wino mołdawskie – jakie na początek?

Jeśli szukasz idealnego wina na lato, spróbuj Półsłodkiego BOROGAVI Muscat. Rześkość wino zawdzięcza nutom dojrzałych cytrusów. Świetnie komponuje się z ciastami z owocami, oraz z lodami. Możesz je także zaserwować do słodko-kwaśnych dań orientalnych. Przyjemne słodkie wykończenie jeszcze długo pozostanie na podniebieniu.  

Musujące wino mołdawskie – wprowadzenie

Z win musujących znana jest państwowa winnica w Kyszyniowie, Cricova. CRICOVA Crisecco brut to wytrawne wino wytwarzane tradycyjną metodą Charmata.
Przypominające szampana wino o owocowo-kwiatowych aromatach sprawdzi się jako aperitif, a także do ryb i owoców morza. Harmonijne wino o jedwabistej konsystencji to doskonałe wprowadzenie do wyrobów tej legendarnej winnicy.

Różowe wino mołdawskie – pierwsze kroki

Wytrawne ANIMALIENS Rose stanowi elegancki kupaż Pinot Noir i miejscowych szczepów: Saperavi i Rara Negra. Młode wino cechuje kwiatowo-truskawkowy świeży aromat. Bogaty, soczysty bukiet dopełnia orzeźwiająca kwasowość. 

Turystyka szlakiem wina w Mołdawii

Mołdawia to coraz popularniejszy kierunek enoturystyki. Na podróżnych czekają doskonałe wina w bardzo przyjaznych cenach, a także wiele atrakcji historycznych i kulturalnych.  

Wybierać można spośród aż 142 winiarni. Obowiązkowo wina należy spróbować w Cricovii, państwowej winnicy, słynącej z piwnic o ponad 100 kilometrach długości! Co ciekawe, to jedna z dwóch największych winnic na świecie, które znajdują się w tym maleńkim kraju. Druga to Milesti Mici, zdobywczyni rekordu Guinnessa. 

Do Mołdawii warto przyjechać na początku października, kiedy to obchodzi się Narodowy Dzień Wina. Święto pod hasłem „Wina Mołdawii. Żywa legenda” są wymarzoną okazją do degustacji najlepszych lokalnych win i przekonania się, czym zdobyły sobie uznanie koronowanych głów i światowych osobistości.

Po więcej ciekawych win z całego świata odwiedź Wybieramwino.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here